Zazzis julgott – fyra smakrika smårätter
Julen är äntligen på ingång! En härlig högtid med god mat i gott sällskap. Därför vill vi, tillsammans med vår kära Alexandra Zazzi, presentera fyra smakrika smårätter. Perfekt tilltugg under julen, som kanske blir framtida klassiker på julbordet? En sak är säker, varje rätt är enkel att tillaga men svår att motstå. Buon Natale!
Pepparkakscrostini med keso- och ädelostkräm
Vad vore julen utan pepparkakor? Här kommer en modern och mumsig twist på den klassiska pepparkakan med ädelost – Zazzi style!
6-8 personer
Ingredienser
• 100 g ädelost
• 100-150 g keso
• 2-3 msk finhackad gräslök
• 200 g pepparkaksdeg (egengjord eller köpt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader
Mixa ädelost, eller annan stark blåmögelost, med 100-150 g keso
Hacka gräslök fint
Lägg utstansad (runda) utkavlad pepparkaksdeg i en fast, rundbottnad muffinsform.
Grädda 6-8 minuter i 180 grader.
Lossa direkt från formen när du plockat ut från ugnen.
Låt svalna.
Spritsa krämen i crostinin och strö över lite hackad gräslök.
Servera!
Miniskålar med sötpotatissoppa – med chili och vörtbrödscrumbs
Här kommer en krämig och len sötpotatissoppa med kryddiga och krispiga inslag av chili och vörtbrödcrumbs. Lite hetta, mycket smak. Mums!
6-8 personer
Ingredienser
• 1 stor sötpotatis
• 1 tärning grönsaksbuljong
• 3 dl vatten
• 1 dl kokosgrädde
• Spansk peppar eller chili (färsk eller torkad) efter smak
• 1 skiva vörtbröd (som gärna får ha legat ute och torkat över natten)
• smör att steka i brödsmulorna i
Gör så här:
Lägg vatten, buljongtärning och kokosgrädde i mixerskål eller kastrull.
Skala sötpotatisen och skär i bitar (små bitar om du använder kastrull och då skall det sjuda 12-15 minuter).
Mixa slätt. Har du en höghastighetsmixer? Då kan du köra mixern så pass länge att soppan blir varm.
Hacka vörtbrödet med kniv. Rosta brödbitarna i en gjutjärnspanna, lägg i en klick smör (valfritt) och rör om.
Servera soppan i små skålar, strössla över vörtbrödsbitarna och njut!
Kikärtsplättar med räkor i saffransmajonnäs
Saffran är en fantastisk julkrydda. Men det behöver handla om lussekatter för det. Zazzis utsökta kikärtsplättar med räkor serveras med en frisk och smakrik saffransmajonäs. En framtida klassiker på julbordet, lika enkelt att tillaga som gott att avnjuta!
6-8 personer
Ingredienser
Kikärtsplättarna
• 2 dl kikärtsmjöl
• 1 ägg
• 2 dl vatten, (ev några droppar till beroende på mjölsorten)
• 0,5 tsk salt
• 20-30 g smält smör (samt lite smör till första lagget)
Saffransmajonnäs
• 1 dl majonnäs, helst egengjord
• 2 dl handskalade räkor
• 1 knivsudd saffran, öka eller minska efter smak
• 2 msk fint hackad rödlök
• dill eller citron att dekorera med
Tillvägagångssätt
Vispa ihop plättingredienserna till en slät smet.
Låt smeten svälla i 10-15 minuter.
Stek i plättlagg (ger ca 24 st).
Blanda majonnäs med saffran efter smak.
Dela räkorna på mitten.
Rör i räkhalvorna och rödlöken i saffransmajonäsen.
När plättarna svalnat lite – klicka på saffransmajonnäsen, och dekorera gärna med en dillvippa eller en citronskärva.
Servera!
Nyttigt och naggande gott julgodis – dadlar med mandel och salmiakpulver
Knäck och skumtomtar i all ära, men det finns faktiskt julgodis som både smakar gott och är nyttigt. Zazzis urkärnade dadlar med mandel och salmiakpulver har perfekt söta smak och rätt sega konsistens. Dessutom är de busenkla att göra.
6-8 personer
Ingredienser
• 24 urkärnade dadlar
• 24 mandlar, skalade eller oskalade efter smak
• 2 msk salmiak pulver
Gör så här:
Tryck in en mandel i varje dadel.
Lägg ut på skärbrädan och spreja en udd vatten med en blomspruta.
Lägg salmiakpulvret i en skål med lock, och lägg i de fyllda dadlarna.
Skaka om så allt pulvret fastnar.
Lägg ut på fat och servera!